Dit moet je weten als je een bouwvergunning nodig hebt

Heb je serieuze bouwplannen voor je woning? In veel gevallen heb je dan een bouwvergunning nodig. Maar ook voor ogenschijnlijk kleine aanpassingen is soms een bouwvergunning nodig. We leggen je uit wanneer je een bouwvergunning nodig hebt en wat erbij komt kijken als je er één gaat aanvragen.

Hiervoor heb je een bouwvergunning nodig

Laten we bij het begin beginnen en vaststellen of je wel een bouwvergunning nodig hebt. Je moet een bouwvergunning aanvragen wanneer je bouwplannen hebt en daarbij mogelijk hinder veroorzaakt voor mens of milieu. We zetten de meest voorkomende situaties voor je op een rij:

Het bouwen van een nieuwbouwwoning
Het zetten van een aanbouw dieper dan 4 meter
Het plaatsen van een dakterras of dakopbouw
Het verwijderen van een draagmuur
Het plaatsen van nieuwe gevelkozijnen
Het maken van een trapgat in je vloer

Dit is slechts een greep uit de lijst. Wil je zeker weten of je een bouwvergunning nodig hebt? Wij zoeken het voor je uit.

Het nut van bouwvergunningen

Het zou natuurlijk het makkelijkst zijn als je meteen aan de slag kon met je bouwplannen, zonder bouwvergunning. Maar er zit nogal wat regelgeving vast aan verbouwingen. En wat als er iets niet goed gaat tijdens of na de verbouwing? Ben je dan wel verzekerd? Je hebt een bouwvergunning nodig onder andere voor de veiligheid. Daarom heb je officiële berekeningen van een bouwmeester nodig. Daarnaast spelen milieu-eisen en richtlijnen met betrekking tot het aanzicht soms ook een rol bij de aanvraag van je bouwvergunning. In dat geval zijn onder andere bouwtekeningen van een architect of bouwkundig tekenaar vereist. Wist je dat wij je daar ook aan kunnen helpen? We bieden meer dan alleen maar ondersteuning bij het aanvragen van een bouwvergunning. Heb je vragen omtrent andere aspecten van je bouwplannen? We denken graag met je mee.